četvrtak, 24. travnja 2014.

Pasta od sezama

      Sezam je nezamjenjiva namirnica. Sadrži veliki postotak (Ca) kalcija. Jedna šaka sadrži 1200 mg, odnosno sadrži ga 20 puta više nego u mesu. Bogat je još i Zn,Fe i Mg. Sezam ima vrlo snažan okus i miris. Mene podsjeća na svježe pržene čvarke, samo što s čvarcima u tijelo unosimo samo masnoće životinjskog izvora, tj. samo kalorije, a jednom žlicom sezama, dnevno unosimo vlakna za bolju probavu i nadomještamo kalcij.To je materija za čvrste kosti, zdrave nokte, odnosno na njima se najprije vidi da li tijelu ne manjka taj mikroelemenat.
      Da bi to sve od sezama dobili treba biti cjelovit. One ne smije biti bijele boje. jer o tome mu zavisi kakvoća.
     U dućanima zdrave hrane ima ga za kupiti. Ima sjemenki smeđe i crne boje. Crn ima još više Ca. Pakirano je obično po 250 gr po cijeni od nepunih 14 kn. Jedna žličica prženog sezama važe 4gr, što znači 0,2 kn dnevno, za naše zdravlje.
     Mlijeko i mliječni proizvodi ne nadomjeste nam dnevne potrebe Ca, jer njega ima više u sirutki nego u samom siru i mlijeku, odnosno ne možemo ga usvojiti iz mlijeka.
      Sezam spada u kategoriju gorke hrane, te je kao takav dobar  za našu jetru, žuč i cijeli probavni trakt. Kalorijski ga ne bi isticala, a sami ste odgovorni, ako pretjerate s količinom. Nutricionisti ga preporučuju, osobito ženama u menopauzi, kojima zbog hormonalne neravnoteže Ca bude teže usvojiv.
      Da bi ga tijelo moglo probaviti najbolje je da bude usitnjeni.Nije nužno sasvim ga pretvarati u pastu, može biti zrno samo polomljeno kako bi ispustio miris i okus, znači multipraktik ,tarionik, mužar može biti sredstvo kojim ćemo ga usitniti. Za one koji vole namaze preporučuje električni mlinac za kavu. Brzo se samelje, pa zato pazite da ne pretjerate mlinac, jer se otvrdne masa oko noža, pa aparat može izgoriti.Takvu masu možete dotjerati do mazivosti u tarioniku. Možete joj dodati maslinovo ulje i obavezno koju kap sojinog umaka..
    Gotovi namaz( kupljen) pod nazivom " tahini"može biti dobra opcija, ali ako gledamo štediti, tada ne. Normalno je da si proizvođač naplati svu aktivnost oko stvaranja proizvoda.
     Sad kad sve znamo treba ga još dobro spržiti. On sirov nema ništa od svoje karakteristike.Dapače ne pržen, ne polomljenog zrna prošao bi kroz organizam koji od njega ne bi dobio ništa.
    Evo kako to napraviti. Najprije ugrijete trošilo, zajedno s posudom, na srednjoj vatri. najbolje je ako imate Inox posude debelog dna.
     Uzmite radije manju temperaturu trošila i više vremena, jer na naglo samo gori i ne događa se ona ukusna i mirisna transformacija sjemenki u hranu.
     Dakle, srednja vatra. Ako je na trošilu oznaka od 1-3, isključivo stavimo, na 2,  15 min inox posudu, poklopljenu i praznu! Nakon toga tek stavimo sjemenke u posudu i poklopimo. Tada će on ispustiti vodu, za koju nikad ne bismo rekli da je ima u sebi. Otvorimo i promiješamo ali nazad poklopimo. Ponavljamo to nekoliko puta. Tako osiguramo da sjemenke na dnu ne pocrne jer nije cilj da jako promijene boju. A znati ćemo da je gotovo onda kad budemo među jagodicama prstiju uspjeli smrviti zrna. Kada smo ga ispržili obavezno ga istresemo iz posude da se hladi.
        Za one s klasičnim starinskim posuđem je postupak drugačiji. Trošila grijete sama, bez posude, uljete malo vode prije samog prženja, a miješamo  dok ne shvatimo da se zrna mrve između jagodica prstiju.Tada zaustavljamo postupak i hladimo masu.
         Tako si možemo ispržiti cijelu količinu, a samljeti po dnevnoj potrošnji, ili napraviti pastu i staviti u hladnjak.
        Sjetite se namaza naših mama i baka. Izrasli smo na svinjskoj masti, čistoj energiji uz luk ili šećer. Da bilo je i danas ima, prirodno hranjenih svinja, ali ovo je zdravija opcija. Nije životinjskog porijekla i nije sama energija.Čak nije potrebno sasvim izbaciti mast, barem za zdrave osobe.Tako da sezam možemo koristiti i kao nadopunu prehrani.
        Gorka hrana je vrlo potrebna i vjerujte nema opstipacije, nakon konzumacije ove namirnice.
        Dakle, predlažem, umijesto paštete, margarina, maslaca, na kruhu posegnite za ovom jako zdravom i ukusnom pastom. U slast.
          27. 10. 2014 Moram nadodati da je vrlo ukusan namaz slanutka sa sezamom. Vrlo lako se kuhani slanutak multipraktikom pretvori u paštetu.Još ako mu dodamo, malo češnjaka,maslinovog ulja, te makar i ne koristili nikakav drugi začin, bit će odlična. Dobro ju je tada premjestiti u kutiju s poklopcem i možemo ga trošiti nekoliko dana. Nema potrebe kupovati skupe namaze, s često puta skrivenim lošim masnoćama, kad postoje tako jednostavni načini da pojedemo nešto domaće, nešto što neće sadržavati stabilizatore. 

Nema komentara:

Objavi komentar