nedjelja, 13. listopada 2013.

Sojino mlijeko

      Hrana koju se zaista isplati sam raditi. Jedna litra u dućanu stoji između 17 i 21 kn. Za 2,5 litara potrebno 55-60 gr soje u suhom obliku, zrna koje stoji skladišteno i mlijeko radimo po potrebi. Kilogram suhe soje stoji 24kn u dućanu, a ako ga idemo kupiti na veliko (10 kg) iz jednog domaćinstva, kg možemo platiti upola jeftinije.
       Po dućanskoj verziji,  za 1,40 kn imamo 2,5 litara mlijeka. Zar to nije dobra računica? Struju računamo pod režije!
       Postupak nije tako zahtjevan, pogotovo ako imamo za njega aparat. Inače, on je sljedeći. Soju je potrebno dobro namočiti, obavezno u hladnjaku.. Neka stoji u vodi najmanje 24 sata. Može i dva dana, jer će se lakše i bolje usitniti . Čestice postaju sitnije i iz njih bjelančevinasta supstanca postaje mlijeko.
       Ona se izdvaja kuhanjem. Postupak kuhanja bude zahtjevan, zato jer se  stvara pjena, iskače van iz lonca. Zato treba biti u blizini i svaki puta kad krene (ponoviti 3-5puta) poškropiti hladnom vodom. Tada pjena prestane iskakati, a nismo prekinuli kuhanje. Ključanje krene ispod pjene, tako da je dobro razgrnuti ju i provjeriti.
        Inače čim primijetimo da je krenulo ključati, odmah smanjimo trošilo, jer bi nam moglo pobjeći "iskipiti".  Pobjegne kao i svako mlijeko, po štednjaku, a može i dalje.
         Zbog toga  je zahtjevno, pripremiti ga.
          Ponavljam, vodite računa da soja koju močite obavezno stoji u HLADNJAKU. To je stoga što ona ima takav oblik bjelančevina, najsličniji mesu i usmrdit će se. To neće ispasti mlijeko, nikad.
          To se dogodilo meni i trebale su mi godine da opet krenem u drugi pokušaj. Od svih mahunarki ona najprije promijeni miris u miris starog pokvarenog mesa.
          Nakon kuhanja procijedimo mlijeko , vruče punimo u flaše, spremimo  na nekoliko dana u hladnjaku i uzimamo po potrebi. Tako polako ohlađeno zapravo se vakumira Možemo ga obogatiti nekim okusom, slagati si čokoladno mlijeko, a ako ga pijemo "samo" dobro ga je malo posoliti. Inače,  kupljena su mlijeka puno ukusnija, ali znamo da su nečim obogaćena, odnosno da sadrže stabilizatore, tako da sami biramo što unosimo u tijelo.
           Malo vanilije, čokolade za kuhanje ili kakao, stevie ili šećera i napitak je spreman. Poslije nismo ni gladni ni žedni.
           Koristimo ga kao svako drugo mlijeko, za puding, kolače,kuhamo griz na njemu.Za dizana tijjesta, krafne, buhtle. Radimo shake-ove u  blenderu, sve.
           Okara se zove ostatak koji možemo upotrijebiti za namaze, zgušnjavanje variva. Kao dodatak samom namazu  možemo upotrijebit sve začine koje volite. Možete  raditi paštetu s mljevenim orasima, češnjakom, malo maslinovog ulja, vlasca, peršina. Ne znači da se ne može staviti bilo koja druga kombinacija dodataka i začina, od pistacia, kikirikija, lješnjaka, kopra,  usitnjene srdele ili inćune. Mogućnosti su velike, a prednosti još veće, kad znamo točno što pojedemo.Igrajte se i istražuj te, ukusi su različiti.
            Potreban je samo multipraktik, na koji ćemo okaru još dodatno usitniti. Ako mlijeko radimo u aparatu, tada nam je okara puno nježnije strukture i nije potrebno više ništa usitnjavati. Tako jednim zahvatom dobijemo dva proizvoda, mlijeko i namaze ili materiju kojom zgusnemo bilo koje varivo..
             Ovo je jednostavan način kako nadomijestiti bjelančevine iz namirnice biljnog porijekla, izbjeći ponekad  meso ili iznutrice životinja, pa tako malo pripaziti na kalorije, a zadovoljiti nepce, te kvalitetom prehrane poboljšati zdravlje, izgled kože, kose, te dobiti minerale kojima ona obiluje.
        Osim sojinog, zobeno mlijeko je jako ukusno, i vrlo zdravo. Zob je bogata Ca..
         Aparat se isplati kupovati, ako se redovito snabdjevamo s nekim od mlijeka. To zahtijeva organiziranost i dosta rada u kuhinji, ali i podosta uštede i komocije. Ovo je jednostavan  način funkcioniranja koji nam daje dozu slobode i neovisnosti.
     
            U slast.

Nema komentara:

Objavi komentar