četvrtak, 22. siječnja 2015.

Topljeni sir

        Preporučam ovaj sir, koji si svaka domačica može sama napraviti.
        Potrebno je 500gr svježeg sira a za to dobijem, 370gr tvrdog sira za sendviće. Naravno 800gr sira (računam sir u marami jer je najisplativiji)  možete naći po akcijskim cijenama, za 20,00 kn, što znači da mogu imati 370 gr topljenog sira za sveukupno 13,00 kn.
         Najjeftiniji topljeni sir je po nekih 40,00kn, što ne znači i da je tako ukusan, kao ovaj.
         Pojednostavnjeno, od 13,00kn uz malo truda dobijete minimalno 20,00 kn, ovisno s kakvim sirom ga uspoređujete.

           Sir stavite u posudu (500gr),i prelijete s 4dl mlijeka. Ja radim sa sojinim, vrlo uspješno. Mora lagano proključati. Tada ga maknete s vatre i stavite na cijeđenje. Ako imate cjedilo sa ravnim dnom iscjedite ga za1 sat. Taj postupak s mlijekom služi da bi mu izdvojili sirutku. Dobro je staviti i gusto platno, gazu četverostruko.Kad ga cijedimo izlazi zelenkasta bistra tekućina. Ocijeđen mora dobro pružati otpor prstu, te ako taj postupak dobro obavite,biti će moguće tanko ga rezati. Ako i ne uspije otprve tako, bit će kao zdenka sir.
             Nakon toga cijeđenja, ponovo ga topimo. Ovaj put mu dodamo 50gr maslaca i 50 gr kiselog vrhnja, malo soli. ( po ukusu). Miješamo ga u posudi s duplim dnom, odnosno, ispod stavim posudu s vodom, i u nju spustim ovu sa sirom. Kad smjesa postane vruća (5-7min) dodajem pola kavene žl sode bikarbone, bez aluminija (Al). Ima je za kupiti u dučanima zdrave hrane. Obavezno na to obratite pozornost, jer se Al kao nepotreban metal taloži u organizmu.
              Po sodi sir postaje jednako žitka masa, koja dobro nabubri i od zrnatog postaje krema. Tada kad  postane gumast ulijemo ga u nauljenu posudu. Odmah se steže i,smanji volumen jer izgubi zračne mjehuriće.Ako nam se žuri rezati, možemo ga sa posudom uroniti u hladnu vodu.
               Ispadne kompaktan sir koji lijepo režete nekoliko dana, znate što ste u njega stavili, a zapravo on nakon sode više ne spada u hranu kiselog porjekla, nego je izbalansiran.
               

Nema komentara:

Objavi komentar